”Niin paljon hiljaisuutta”
”Raivostuin. Yhtäkkiä minussa nousi äitini, äidinäitini ja äidinäidinäitini.”
”Vaikka kuinka kurkotan menneisyyteen, hävitän näkyvyyden.”
Meidän perintö on paljas ja äärimmilleen virittynyt näyttämöteos, jonka keskiössä ovat ihmisääni ja keho. Teos pureutuu äitiyden ikiaikaisuuteen teemanaan äitiyden voima ja haavoittuvaisuus, lihallisuus ja eläimellisyys.
Teos ei ole kolumnien jatketta työn ja arjen yhdistämisen vaikeudesta, eikä tarina uhriudesta,  vaipanvaihdosta tai parisuhteesta. Se on ennemminkin kolmen naisen primitiivinen huuto omille esiäideilleen, äitiyden voimaa ja valtaa unohtamatta.
Meidän perintö -työryhmä on pysähtynyt hetkeksi menneen ja tulevan risteykseen. Paljon puhutaan isältä pojalle siirtyvästä perinnöstä, usein suhteessa sotatraumoihin. Mutta mitä me naiset kannamme kehossamme ja mitä siirrämme lapsillemme? Kenen muistoja kuljetamme tiedostamatta ja miten ne vaikuttavat tuleviin sukupolviin?
Kokonaisuus on kolmen naisen omakohtainen ja intiimi vuoropuhelu. Näyttelijä Elsa Saisio, tanssija Reetta-Kaisa Iles ja laulaja Charlotta Hagfors ovat haastatelleet omia äitejään sekä äidinäitejään hahmottaakseen sukupolvien ketjussa äideiltä tyttärille kulkevaa henkistä perintöä. Teosta varten tekijät ovat myös syventyneet suomalaisten naisten historiaan niin historiankirjoituksen, kuvataiteiden kuin psykoanalyysinkin kautta.
Teoksen kaksi puoliaikaa ovat maisemaltaan hyvin erilaiset. Ensimmäinen osa asettuu tutun oloisesti kahvikupin äärelle, pysähtyy henkilökohtaisiin tarinoihin ja ottaa vauhtia faktoista. Toinen osa taas soi ja liikkuu alitajunnan maisemissa, antautuu tiedostamattoman äärelle, möyhien mieltä sanattomasti, tanssien ja laulaen.
KONSEPTI: työryhmä NÄYTTÄMÖLLÄ :laulaja Charlotta Hagfors tanssija Reetta-Kaisa Iles näyttelijä Elsa Saisio ÄÄNISUUNNITTELU Vesa Norilo SKENOGRAFIA Jaana Kurttila TUOTANTO Tanssiteatteri Tsuumi ja työryhmä Ensi-ilta 15.11.2016 Teatteri Avoimet Ovet, Helsinki
Tanssiteatteri Tsuumi toimii teoksen osatuottajana.
Teoksen valmistamista ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö sekä Musiikin edistämissäätiö.
Yhteistyössä Teatteri Avoimet Ovet


You may also like

Back to Top